SURI*STARS
Supporting the foundation of the Surinam schools...

     

  SURI*STARS in de media  
 

Bericht 3 uit Suriname

Hallo allemaal!!

Dit is weer even een tussentijds verslag van de werkzaamheden in Suriname!
De werkzaamheden hier beginnen tot een einde te komen, er is veel gebeurd!
In januari ben ik een aantal keer bovenop (zo noemen ze het binnenland hier) gegaan, zowel alleen als in gezelschap van vrijwilligers Kim, Rachid, Ester, Gerraldine en Celine.
We hebben onder andere alle bibliotheekboeken gesorteerd en nummers op de ruggen geplakt.
Ook hebben we de laatste spullen gesorteerd en verdeeld, dit was een enorme klus omdat het niet om pakketten van dezelfde spullen ging, maar om losse materialen voor verschillende jaarklassen. De plaatselijke timmerman meneer Serwin Lugard heeft alle kasten gemaakt en deze hebben we geplaatst om de spullen in op te slaan. Ook zijn er boekenplanken gemaakt voor de boeken.
Ik heb een inventarisatie gemaakt van spullen die ik nog voor ze aan kon schaffen die niet of nauwelijks in de container zaten, zoals kleuterverf, lijm, scharen etc.
Dit heb ik aangeschaft in de stad, en samen met de spullen die vrienden van mij naar Suriname hebben gestuurd, weer bovenop gebracht.

Ik ben in februari begonnen met de uitleg aan de leerkrachten, het grootste gedeelte is nu gedaan. Ik ging als volgt te werk: ik maakte afspraken met de leerkrachten (bijvoorbeeld de beide leerkrachten van de eerste klas), na school gingen we rond de materialen zitten die in hun kasten lagen opgeslagen, en begon de uitleg. Ik heb van tevoren een plan gemaakt wat ik ze precies wilde vertellen, en ik heb dit helemaal aangepast aan wat er mogelijk is, want zoals jullie misschien begrijpen kan ik niet de Nederlandse manier van lesgeven op hun toepassen, aangezien het onderwijs hier vergelijkbaar is met het onderwijs in Nederland uit de jaren ’50. Dit zou een te grote overstap zijn, de leerkrachten zouden niet genoeg begeleiding kunnen krijgen (want ik vertrek binnenkort), ze zouden gedemotiveerd raken en er vervolgens niets meer mee doen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik heb het dus op het niveau van de leerkracht uitgelegd, en ze tips gegeven op het gebied van klassenmanagement en ‘pril’ zelfstandig werken met de leerlingen. Ze namen het goed op, stelden veel vragen en hebben de tips opgeschreven.

De bibliotheek is op dit moment het enige probleem, het huis dat we eventueel zouden kunnen gebruiken, is verhuurd aan een particulier die daar een telefoonhuis van wil maken, helaas geeft die organisatie geen toestemming dit huis te gebruiken. Op dit moment zijn we nog steeds naar oplossingen aan het zoeken, dit is ook de reden dat ik langer in Suriname moet blijven, het moet af zijn voor ik naar Nederland vertrek.
Deze week ga ik weer bovenop, en ga ik alles bespreken met het dorpsbestuur en de leerkrachten.

Zo, dit was het weer voor nu, ik wil jullie bedanken voor de berichten in het gastenboek!!! Ik zal snel weer verslag doen van de laatste aktiviteiten van SURI*STARS!!


Groeten Wietske
Geplaatst op: 16-4-2007 @ 22:22:27

<<Ga terug

 
     

Submenu:
Alle SURI*STARS updates
SURI*STARS in de media
SURI*STARS live uit Suriname

   Design by DigiSimon.nl