SURI*STARS
Supporting the foundation of the Surinam schools...

     

  Updates / Nieuwsitems  
 

Nieuws uit Suriname
PARAMARIBO, 8 mei - De situatie na de overstroming in het Boven-Surinamegebied vraagt om noodhulp, desnoods van het buitenland. Dit zegt grootopperhoofd Belfon Aboikoni van de Saramaccaners. Suriname’s grootste Marrons-stam heeft ernstig te lijden nu huizen en medische faciliteiten onder water zijn geraakt. Aboikoni wil Franse en Nederlandse hulp.

Paramaribo alleen kan de situatie niet aan, de mensen zitten zonder eten, zegt Aboikoni. Er zou vooral behoefte zijn aan voedsel, medicamenten, tenten en kleding. De autoriteiten in buurland Frans Guyana kunnen bijvoorbeeld helikopters inzetten, nu in vele dorpen de landingsbanen blank staan. Voorlopig worden getroffen gezinnen opgevangen door dorpsgenoten in hoger gelegen gebieden.

De ruim vijftienduizend Saramaccaners wonen in op heuvelgrond gebouwde dorpen. Mensen hebben have en goed moeten achterlaten, doordat de Surinamerivier buiten zijn oever is getreden. Dorpelingen zeggen dat een dergelijk fenomeen zich nooit eerder heeft voorgedaan. Volgens minister Felisi van Regionale Ontwikkeling wordt nog bekeken hoe het best hulp te bieden.

In elk geval is de situatie niet zo erg, dat mensen geëvacueerd moeten worden naar Paramaribo, aldus Felisi. De regering is in spoedberaad. De ramp wordt toegeschreven aan zware regenval de afgelopen dagen. De Meteorologische Dienst verwacht meer regen de komende weken. Het pas aangebroken regenseizoen duurt volgens boekje tot minimaal midden augustus.

bron:
www.waterkant.net/suriname/2006/05/08/
opperhoofd-aboikoni-voor-buitenlandse-noodhulp


Geplaatst op: 9-5-2006 @ 18:11:05 - door: Het SURI*STARS Team

<<Ga terug

 
     

Submenu:
Alle SURI*STARS updates
SURI*STARS in de media
SURI*STARS live uit Suriname

   Design by DigiSimon.nl